2014. október 7., kedd

A Tudás ünnepe – Saraswati napja

*

 **

***

Saraswati (Szárászváti) a tudás és a művészetek istennője.


Saraswati napján az ember, ha balinéz vagy balinéz lelkületű, hálát érez azért, hogy a tudás lejött az istenektől, és az ember hozzáférhet. Ezen a napon a könyveknek áldoznak, és minden diák és tanár imádkozik az iskolájában, egyetemében. Reggel látni a sok pici iskolást, a kis növendék, vékonyka emberkéket az ünnepi ruhájukban.

Ezen a napon a könyveket tisztelik. Ez főleg a „lontar”-okra vonatkozik, a balinéz szent írásokra, de bármilyen más könyvre is. Ezen a napon a könyveknek külön formájú, tányér alakú áldozati kosárkát készítenek, szerteágazó pálmalevéldíszekkel, virágos kosárkával.

Ezen a napon nem szabad olvasni, legfőképpen „lontar”-t nem. Ez a könyvek pihenőnapja.

***

**

*

6 megjegyzés:

  1. Nahát, az évnek melyik napján van ez az ünnep? Bevezethetnénk nálunk is! :)
    Habár... ha azt jelenti az ünnep, hogy aznap nem olvasunk, lehet, hogy sokan naponta megülik ezt idehaza is? Cáfoljatok meg!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szerintem pont, hogy kéne egy olyan ünnepnap, hogy mindenki olvasson, hiszen a könyvek egész évben pihennek (sokaknál) ... :)

      Törlés
    2. Jogos! :) Magyarországon egy ünnepélyes együtt-olvasásos ünnep elférne a naptárban! :)

      Azt hiszem, itt az a fontos, hogy tisztelik a könyveket. Balin úgy tisztelik a dolgokat, hogy szépen feldíszítik őket, virág- és tömjénáldozatot mutatnak be nekik, és a hozzátartozó istenségnek, jelen esetben Saraswatinak, a tudás istennőjének. – Másnap bizonyára nagyobb kedvvel olvas az ember. :)

      Törlés
  2. Nahát! Ez csodásan hangzik! Melyik nap van ez az ünnep?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évente változik a dátum a mi naptárunk szerint. 210 naponta ismétlődik a legtöbb ünnep Balin, nekik 210 napos a naptáruk. :)

      Törlés
    2. Biza csodás! Valami hasonlót nekünk is kéne... :)

      Törlés